O nama

U januaru 2004. godine, grupa mladih entuzijasta okupljena oko ideje voloniranja prepoznala je potrebu za formiranjem volonterskog centra kao moguće rešenje za mnoge probleme naše zajednice i društva uopšte. Ne zadugo nakon toga, stvoren je VCV.

Sa vremenom, broj aktivnih volontera i aktivnosti je rastao a ideja se dalje razvijala. Konačno, 2005. VCV je postao NVO.

VCV sarađuje sa brojnim organizacijama iz Srbije i inostranstva i od 2008. postao je 33. ogranak SCI (Service Civil International) – mirovna mreža koja okuplja organizacije širom sveta.

Danas, VCV organizuje međunarodne radne kampove u Srbiji (od 5 – 10 godišnje), podstiče i učestvuje u brojnim međunarodnim omladinskim razmenama, treninzima, seminarima, konferencijama, edukativnim programima, humanitarnim akcijama, festivalima i raznim kulturnim dešavanjima. Tokom godina, VCV je ugostio mnogobrojne strane volontere i slao puno naših volontera u inostranstvo.

Volonterski Centar Vojvodine teži da se volonterski rad prepozna i prihvati kao sredstvo za razvoj pojedinca kao i društva kroz organizovanje volonterskih akcija i širenjem dobrobiti volontiranja među ljudima. Naša vizija je da stvorimo stabilno društvo u kome se svako od nas može slobodno kretati, imati jednake mogućnosti za obrazovanje i pristup informacijama, zasnovano na solidarnosti, miru, ljubavi, nenasilnoj komunikaciji, poštujući razlike i život u harmoniji sa prirodom.

VCV funkcioniše zahvaljujući dobrovoljnom angažovanju svojih članova. Stalni tim čini između 10 – 15 osoba (5 izvršnih članova uključujući Koordinatora programa i Izvršnog koordinatora, 3 Koordinatora Volonterskog Centra, 3 člana LVSa (Local Volunteer Service) i Koordinatora za međunarodne razmene) a aktivnosti se sprovode kroz tematske timove (PR & IT tim, tim za zaštitu šivotne sredine, tim za radne kampove i omladinske razmene i sl. ).  Svaki član dobrodošao je da se priključi bilo kom (jednom ili više) timu u skladu sa njenim/njegovim ličnim interesovanjima. Ako postoji potreba, može se oformiti novi tim kako bi pokrio neku oblast funkcionisanja.

Mi čvrsto verujemo da su ljudi sposobni da žive u zajednici sa međusobnim poštovanjem bez nasilja bilo koje vrste prilikom rešavanja konflikata. Takođe, smatramo da kroz zajedničko angažovanje u različitim aktivnostima možemo da stvorimo bolje uslove za rast i razvoj kako pojedinca tako i društva, zdravije okruženje i društveno uređenje. Mi smo u potpunosti posvetili svoja zalaganja ka ostvarenju ove zamisli.

 

Ukoliko ste u ovome prepoznali sebe i želite na bilo koji način da doprinesete ostvarenju naše vizije, više ste nego dobrodošli!