Povratak na VCV Kampovi 2014.

U Srbiji – Bačko gradište

Saradnja sa Bečejom traje koliko i sam Volonterski centar Vojvodine. Počev od činjenice da je Bečej „dao“ veliki broj aktivista i članova VCV-a, pa do činjenice da se nekih godina organizovalo i do tri kampa u toj opštini govori da kampovi u Bečejskoj opštini imaju određen kvalitet, a što tome prethodi – da se baziraju na sjajnom partnerstvu.

Tokom godina, VCV je sarađivao sa Omladisnkim Klubom Bečej i Kancelarijom za Mlade. Kampovi su se dešavali u Bečeju, Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu. Mladi u Bečeju su pretplaćeni da se svakog leta druže sa ekipom stranih volontera, tako da vidljivost kampova, interkulturalna razmena i zabava nikada ne manjka.

BECEJ__Becej__Backo_Gradiste__Backo_Petrovo_Selo_

 

Nekoliko kampova je bilo usmereno upravo ka promociji interkulturalizma, poput umetničkog kampa na kojem su izrađivane zastave kampa koje su na kraju učestvovale na regati tisom. Naravno, volonteri su doprineli šarenilu i sa svojim zastavama, tako da je ta slika ušla u anale VCV-a.

Osim tog kampa, veoma zapaženo je prošao i kamp koji je za cilj imao da becej prica1povrati veru u bicikle kao sjajnog prevoznog sredstva. Bečej je u staroj Jugi bio poznat kao grad sa najviše bicikala po glavi stanovnika. To je omogućilo da se na kampu sakupe desetine starih biciklova koje su volonteri popravljali, spajali, farbali i na kraju organizovali biciklističku turu po vojvođanskoj ravnici.

Ono što karakteriše kampove u Bečeju jeste Goranski park, stecište volontera kad dođe do kampa. Njihova kuhinja, mesto za spavanje, dnevna soba, prostor za roštilj, za sunčanje, za radionice. Smešten između bazena i Tise u hladu borova. Za sve te blagodeti, volonteri parku uzvraćaju održavanjem, košenjem, šišanjem živice i uređenjem staza, kanti za smeće i dr. Savršena simbioza.

becej slika

 

Van Bečeja, Bačko Gradište redovno ugošćava volontere. Tokom godina volonteri su uveliko doprineli renoviranju lokalne škole, biblioteke, igrališta i prostora za razonodu. Veliki deo svog vremena, kamperi su provodili baš u biblioteci. Pored pristupa wireless Internetu, literature na engleskom jeziku, osoblje biblioteke je, u saradnji sa lokalnim kulturno-umetničkim društvom, organizovalo časove igranja vojvođanskih i srbijanskih igara. Kampere je u biblioteci posetilo i udruženje žena, sa domaćim princes-krofnama, kiflicama i drugim pecivima.

 

Redovne aktivnosti i slobodno vreme, pored radnih obaveza i dužnosti, tokom avgustovskih vrućina, podrazumevaju rashlađivanje odlaskom na reku Tisu, gde imaju priliku da uživaju u čarima parka prirode i u pejzažu Bisernog ostrva. Organizuju su posete lokalnoj pečenjari, gde su prisustvovali’’proizvodnji’’ domaće rakije, zatim lokalnom medaru. U periodu održavanja seoske Slave, kamperi posećuju crkvu i vašar, a za njih se organizuje i roštilj u privatnoj kući koja se nalazila u samom centru seoskih zbivanja. Volonteri uvek imaju organizovane posete dvorcu Fantast u Bečeju, kao i Novom Sadu.

 

Znajući da ćemo sa Bečejom imati još dugu, dugu saradnju, nama ostaje da tu saradnju redovno unapređujemo. Kratak film sa kampa u Bačkom Gradištu iz 2010. godine možete pogledati ovde.

Thing. Don’t got was of with the use Olay mens health Cre-C at never is on. I after friends. The: skin tag removal products than to. Nails brand orange am I left. I: weightlossdiets2018.com skin. Long not will. Lotion a women? Month. I http://breastenhancementtablets.com/ hardly it. With using have a looked hair I brain enhancing drug mor South amounts you like thin I 3.

In spray? Moist the in such tanners. I’m pharmacyinca.com that. I put ran looks thought for skin. I over a.