Povratak na Dugoročne razmene – ESC, LTV…

PRIJAVLJIVANJE NA DUGOROČNE RAZMENE

Kao što si već mogao/la pročitati ESC i SCI LTV su jako slični programi. Međutim ima par razlika, koji se ogledaju pogotovo u načinu prijavljivanja. ESC je malo zahtevniji program, pa je i prijavljivanje malo komplikovanije, dok je prijavljivanje na SCI LTV nešto jednostavnije. U svakom slučaju oba programa se baziraju na principu konkursa, tj. za oba programa i sve projekte u ponudi postoje rokovi do kojeg se volonteri mogu prijavljivati, a zatim hosting organizacija bira volontera kojeg će da primi. Pogledaj kako se možeš prijaviti na:
ESC (European Solidarity Corps) program
   Kao što znaš, ESC projekti imaju svoju bazu. Na tebi je da je pretražiš uzduž i popreko. U bazi su sve akreditovane organizacije koje mogu da prime volontere. Osim te baze, postoje i slučajevi kada neke organizacije pošalju mailove sa pozivima da se volonteri prijavljuju. To su specijalni slučajevi, i dešavaju se periodično. Ili organizaciji trebaju hitno volonteri ili imaju već odobren projekat i sl. Kada god VCV dobije poziv, mi ga prosleđujemo na našu infovcv mailing listu, i okačimo poziv na sajt. To su isti projekti kao i oni u bazi i najčešće je dat link u  mailu koji će te prebaciti na bazu.
  U toj bazi ćeš naći opise projekata, šta se očekuje od volontera, kakve volontere traže, sa kakvim kvalifikacijama, na koji period i sl. Na kraju svake stranice projekta se nalaze kontakti hosting organizacije. Ti možeš stupiti u kontakt sa koordinatorom projekta u svakom trenutku i raspitaš se za slobodna mesta, za koji period traže volontere i sl. Možeš poslati i svoj CV i motivaciono pismo, ako ih imaš spremne, ali u svakom slučaju, za raspitivanje ti ne trebaju ti dokumenti.
   Najbolja varijanta je da se obratiš VCVu i dogovoriš neformalan sastanak sa osobom zaduženom za dugoročno volontiranje i vidimo zajedno koje su mogućnosti u skladu sa tvojim potrebama. Tako ćemo otkloniti i nedoumice i odgovoriti ti na sva moguća pitanja. Čak i organizaciju i projekat možemo zajedno tražiti.
  Dakle osim prijave, za ESC su ti potrebni CV i motivaciono pismo. Pismo preporuke nije obavezno, ali može povećati verovatnoću da će baš tebe izabrati. Ti dokumenti se šalju kada se definitivno prijavljuješ za projekat. Njih možeš poslati sam/a, a možeš i preko nas. Ako šalješ sam/a, moraš napomenuti da si našao/la sending organizaciju, a to smo mi – VCV. Bez sending organizacije se ne možeš prijaviti, jer je sending organizacija ta koja je partner na projektu. Takođe se možeš prijaviti i online preko ESC baze.
   Ako te izaberu, a nisi još kontaktirao VCV, učini to što pre. Nakon toga stupaju na scenu tehnikalije u vidu dokumenata, ugovora i ostalog, što sređuje VCV sa tvojom hosting organizacijom.
   Svi volonteri koji u određenom trenutku idu na ESC projekat prolaze pre-departure training, tj. trening pre odlaska. Njega uglavnom realizujemo u vidu ličnog sastanka sa našim/om LTV koordinatorom/kom ili putem Skype sastanka.
   Sve u svemu, da bi se prijavio/la na ESC moraš znati da od momenta prijavljivanja do momenta odlaska na projekat može proći i do 5 meseci.
_______________________________________________________________________________________
 SCI LTV (Long Term Volunteering) program
Prijavljivanje na SCI LTV je mnogo jednostavnije.
   Postoji spisak slobodnih mesta i aktuelnih projekata koji su u ponudi u vidu baze projekata, a taj spisak se nalazi na dnu stranice. Tu pretražujete projekte i nalazite onaj koji vam se najviše sviđa.
   U upotrebi je standardni formular koji se popunjava. Formular možeš preuzeti ovde. Uz tu prijavu šalje se i CV i motivaciono pismo po potrebi. Pisma preporuke su poželjna, ali ne i obavezna. Ona mogu samo da povećaju šanse za uspešno apliciranje.
   Prijavu šalje VCV. Pre nego što je pošaljemo sa tobom dogovaramo neformalan sastanak, tj. intervju, iako to nije baš tako. U svakom slučaju, potrebno je da vidimo koje su tvoje motivacije, očekivanja i sl.
   Kada se ovakvi projekti objave, daje se i rok do kojeg se prikupljaju prijave. Do tog roka hosting organizacija prikuplja prijave. Nakon toga odabiraju volontera/ku i javljaju nam rezultat. Ako izaberu baš tebe, pristupa se izradi vize (boravišne), ukoliko je potrebna. Ukoliko te izaberu, potrbno je da platiš VCVu godišnju članarinu od 3.500 dinara.

U dogovoru VCVa, kao sending organizacije i hosting organizacije mogu se organizovati neki treninzi pre odlaska.