Tehnološka podrška- Staro, ali novo

Stari računari, tableti i laptopovi postaj novi!

Naše društvo se trenutno nalazi u situaciji koja nas navodi na preispitivanje vrednosti koje nosimo kroz život. Prioriteti su se promenili, solidarnosti je važnija nego ikada, ali opet osećaj je takav da nam trenutno fali. Stigli smo do momenta razvoja društva gde je tehnologija postala osnovna ljudska potreba. Kako ne bi rizikovali ugrožavanje sopstvenog zdravlja i bezbednosti iskoristili smo tehnologiju kao saveznika u svakodnevnom životu. Posao, obrazovanje, prijatelji, porodica, sve se preselilo na „žicu“.

Tehnologija- mač sa dve oštrice, kako nam je postala saveznik u svakodnevnom životu, tako je postala i neprijatelj onima koji je nemaju i nisu u mogućnosti da je nabave. Deca i mladi koji su obrazovnom sistemu, a ne poseduju tablete i računare trenutno imaju poteškoća u savladavanju gradiva ili uspešnom završavaju predmeta.

U Fejsbuk grupama i drugim online zajednicama, od samog početka vanrednog stanja do danas, našli su se, a i dalje pristižu brojni apeli i molbe roditelja ili samih učenika/ca koji su u potrazi za tabletima, računarima ili laptopovima na donaciju kako bi mogli da nastave svoje školovanje u onlajn okruženju. 

Mnoge molbe za pomoć su pristigle i našem udruženju. Iz ovog razloga, smo odlučili da pokrenemo akciju prikupljanja starih tableta, računara i laptopova kojih ćemo pokloniti deci i mladima čije porodice ne mogu da prijušte kupovinu takvih uređaja.

Nagli prelazak na onlajn nastavu je doveo do toga da je veliki broj dece i mladih ostao van obrazovnog sistema: po anketi koja je sprovela Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, u osamsto škola u kojima imaju svoje predstavnike, svaki deseti đak tokom vanrednog stanja nije moglo da prati nastavu. Veliki broj dece i mladih u Srbiji ne poseduje uređaje (tablete, računare, laptopove) koje omogućavaju novonastali oblik školovanja. Takođe, s obzirom da su mnoge osobe, među kojima i brojni roditelji, ostali bez posla ili rednovnih primanja usled vanrednog stanja, isti nisu u mogućnosti da svojoj deci kupuju skupe uređaje: u Srbiji svaki četvrti građanin je u riziku od siromaštva.

Jaz između dece i mladih koji ne mogu da prate onlajn nastavu i svojih vršnaja/kinja koju imaju pristup onlajn nastavi će, u dugoročnom planu biti značajan, sa negativnim posledicama po učenje, a i po psiho-socijalnom uključivanju dece i mladih u svom razredu ili odeljenju.

Izolacija od svojih vršnjaka/kinja je još jedan problem koji bolji pristup tehnologiji bi mogao da olakša, jer mnoga deca i mnogi mladi trpe posledice izolacije sa porodicama koje su često problematične, nefunkcionalne, ili žive u teškim uslovima: za njih, redovan kontakt i onlajn druženje sa drugarima i drugaricama može predstaviti važan faktor zaštite u ovom teškom periodu.

Projekat „Tehnološka podrška“ je u osnovi akcija prikupljanja starih desktop računara, njihovih komponenti, laptopova i tableta u svrsi podrške deci i mladima koji su u obrazovnom sistemu.

Za realizaciju projekta nam je potrebna vaša podrška.

Više o pozivu za volontiranje

Više o pozivu za doniranje

Projekat „Tehnološka podrška“ je podržala fondacija Ana i Vlade Divac i Balkanski fond za demokratiju.

Ostavite odgovor