//volontiranje// Poziv za volontiranje u Hrvatskoj

Jednogodišnji ESC projekat “Learning with Seasons” u prihvatilište za medvede “Velebitska Udruga Kuterevo”, Hrvatska Velebitska Udruga Kuterevo je volonterska organizacija koja se nalazi u selu Kuterevo u Hrvatskoj.

Trenutno organizacija traži 4 volontera/ke iz Nemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Volonterski projekti koji se odvijaju u Kuterevu su jedinstveni, jer život na selu i sa životinjama ima svoju specifičnost: briga o životinjama kao i o izgradnji odnosa prema drugim volonterima/kama i meštanima/kama zahteva dobru volju i posvećenost. Važno je imati na umu da život u Kuterevu prati prirodne cikluse i godišnja doba. Ciljevi projekta su međusobno upoznavanje i saradnja između međunarodnih volontera/ki i lokalni ljudih iz planinskog i ruralnog područja. Volonteri/ke će razvijati postojeće i nove kompetencije, pružati podršku organizaciji u njenoj misiji, i ojačati svoje kapacitete za stvaranje sopstvenih promena.


Glavne aktivnosti:


U skladu sa ciklusima godišnjih doba, na proleće i leto volonteri/ke će obavljati sve vrstemposlova napolju, dok od kasne jeseni i zime poslovi odvijaju više u zatvorenim prostorijama. Osim varijacije u zavisnosti od godišnjih doba, glavne aktivnosti tokom cele godine uključuju:
● Izgraditi / obnoviti / održavati objekte u utočištu
● Voditi računa o životinjama (medvedi, poniji, kokoši, svinje …)
● Uvesti kratkoročne volontere/ke u radni/zajednički život
● Primiti i i edukovati posetioce (pojednici/ke i grupe) o medvedima
● Zabeležiti svakodnevni život u utočištu
● Popravljati stare predmete i kreativno ih upotrebiti za nove svrhe.
U Kuterevu se održavaju lokalne tradicije,i meštani su ponosni što dele svoju kulturu, tradiciju i način života sa volonterima/kama..
Volonteri/ke će naučiti o medvedu, njegovoj biologiji, ekologiji, zaštiti i mitologiji.
Pored toga, projekat će poboljšati njihovo znanje o prirodnim ciklusima i biološkoj
raznolikosti. Mladi će imati priliku da iskuse život u međunarodnoj zajednici, uče jedni od drugih, uče o održivom načinu života i o životu na selu.
Volonteri/ke će dobiti priliku da učestvuju i u treningu za koordinaciju volonterskih
kampova kao i u drugim obukama, vezane za očuvanje prirode i volontiranje.

Trajanje projekta je godinu dana, od jeseni 2020, i datumi početka i kraja su fleksibilni.

Smeštaj je selu Kuterevo, u kućama lokalnih ljudi. Sobe će biti zajedničke (u zavisnosti od broja dugoročnih volontera/ki u to vreme, u sobi mogu biti od 1 do 3 osoba) i udaljene su nekoliko minuta hoda od utočišta. ESC volonteri/ke će sami/e kuvati u timovima, i jesti zajedno. Hrana će biti vegetarijanska, jer pokušavamo da budemo što održiviji moguće.

Prijave su otvorene do 01.09.2020.

Više informacija možete naći u pozivu ili na web stranici udruženja, dok Velebitsku Udrugu Kuterevo možete kontaktirati putem imejl adrese.

Za ovaj projekat možete se prijaviti slanjem svog CV-a i motivacionog pisma na
kuterevo.evs@gmail.com i ltv.vcv@gmail.com.

Ako ti je nešto ostalo nejasno, imaš neko pitanje ili ti je potrebna pomoć oko pisanja prijave uvek smo raspoloženi da odgovorimo. Možeš nam pisati na imejlu ili nas možeš kontaktirati putem broja telefona (poziv, sms) na 0631182804. Naše radno vreme je od 10 do 14 časova od utorka do petka.

Ostavite odgovor