//volontiranje//Poziv za volontiranje u Danskoj

Volontiraj u srednjovekovnom centru Middelaldercentret

Srednjovekovni centar Middelaldercentret je samostalna fondacija koju finansijski
podržavaju državne i županijske vlasti.

Srednjovekovni centar je neprofitna ustanova, posvećena istraživanju i edukativnoj prezentaciji kulture 14. veka u Danskoj.
Centar se sastoji od rekonstruisanog srednjovekovnog grada, u kome se edukativni rad odvija kao ponovna uspostava osoblja obučenog u rekonstruisanju odeće i kuće, koji deluju kao srednjovekovni ljudi. Rad u velikoj meri zavisi od dobrovoljnog rada, ali ima određeni broj redovnih zaposlenih. Edukativni rad se odvija od maja do septembra svake godine, ali istraživanja se izvode tokom cele godine. Događaji u centru uključuju viteške turnire, viteške predstave, trebušete, kanone i bombardere, tržnice, predvečerje, jesenske praznične aktivnosti, kao i privatne događaje. Centar ima oko 50.000 posetilaca godišnje.

Aktivnosti volontera

Volonteri/ke će aktivno učestvovati u svakodnevnom obrazovnom radu, obučeni u
tradicionalnu odeću iz srednjovekovnog grada.

Neformalne obuke biće organizovane po potrebi, a od volontera/ke se očekuje, između ostalog, da učestvuju u turnirima, demonstracijama i sličnim aktivnostima – zavisno od ličnih veština i interesovanja. Rad u centru pružiće volonteru/ki znanje o srednjovekovnom životu u Danskoj, a istovremeno mogućnost da razvije širok spektar veština i iskustva u različitim oblastima aktivnosti Middelaldercentera.

Rad u Middelaldercentre-u je samo praktične prirode: ne uključuj rad u kancelariji ili učešće na akademske radove. Volonteri/ke će, takođe, pokazivati gostima različite rukotvorine: izrade konopa, šivanja ili stolarije, drugo.

Tipičan radni dan jeste od 9:15 do 16:15, a volonteri/ke će povremeno raditi i vikendom. Međutim, radna nedelja neće prelaziti 35 sati nedeljno.

Rad u srednjovekovnom gradu je timski rad, važno je da se svi mogu osloniti jedni na druge, tako da je potrebna odgovornost prema poslu, zadacima i drugima

Period trajanja projekta: od 03.05.2021. do 31.10.2021.

Profil volontera/ke:

Očekujemo da će volonter/ka biti fleksibilan/na i voljan/na da
isprobava različite vrste rada. Volonter/ka mora biti otvoren/a, znatiželjan/na i
zainteresovan/na da sazna više o prirodi i istoriji. Mnoge od naših aktivnosti su na
otvorenom, i vonter/ka mora govoriti engleski na konverzacionom nivou i biti voljan/na
da uči danski jezik. Važno je istaći da kada volontersi/e rade u srednjovekovnom gradu
nije dozvoljeno nošenje pirsinga, vidljivih tetovaža, nego nakit koji je u skladu sa
srednjovekovnim odelom.

Rok za prijavu je 02.08.2020.

Volontiraj u Kassebølle Friskole


Kassebølle Friskole je „slobodna škola“ (škola u kojoj se primenjuju principi i metode bazirane na teorije o obrazovanju i životu danskog pedagoga (Grundtvig-Koldiana) stara 140 godina. Škola se nalazi na ostrvu Langeland na jugu Danske. Lako se škola nalazi u ruralnoj okolini, u blizini plaža i šuma, na ostrvu Langeland živi  12,600 stanovnika. Škola ima svoje obdanište kao i sve razrede od 1. do 9. ,i u njoj uče 100 dece i mladih.

Zaduženja volontera/volonterke

Volonter/ka će učestvovati u jutarnim sastancima nastavnika kao i u sprovođenju nastava i vannastavnih aktivnosti.

Profil volontera/ke: 

Zrela osoba koja je zainteresovana za rad sa decom i mladima u školskom kontekstu, koja govori engleski ili nemački i koja ume da učestvuje u aktivnostima kao što su, na primer, poučavanje jezika na podržavajući način.Osoba treba da bude upoznata sa vrednostima škole i da deluje u skladu sa istim.

Trajanje projekta: od 01.04.2021. do – 31.03.2022.

Više informacija u vezi oba projekta se nalaze na sajtu AFS Danska.

Za apliciranje, potrebno je popuniti formular (deo o Volonterskom centru Vojvodine ćemo
popuniti mi) i poslati ga sa svojim CV-em na evs-denmark@afs.org.

Pre nego što se prijaviš voleli bismo da se upoznamo sa tobom. Kako bi se dogovorili oko vremena upoznavanja potrebno je da nas kontaktiraš. Možeš nam pisati na imejl ili nas možeš kontaktirati putem broja telefona (poziv, sms) na 0631182804. Naše radno vreme je od 10 do 14 časova od utorka do petka.

Ako ti je nešto ostalo nejasno ili imaš neko pitanje uvek smo raspoloženi da odgovorimo.

Ostavite odgovor