//volontiranje// Novi pozivi za volontiranje u Švajcarskoj

Švajcarska zastava

Želimo da naglasimo da datumi početka pojedinačnih projekata zavise od razvoja situacije u vezi sa virusom COVID-19 u Srbiji kao i u zemljama u kojima će se projekti realizovati.

Erazmus + volontiranje Ecole d’Humanité – Hasliberg

Ecole d’Humanite je progresivni međunarodni internat u srcu švajcarskih Alpa (u zimskm skijalištu Meringen-Hasliberg) koji podstiče otkrivanje i razvoj pojedinih talenata, u atmosferi koja razvija samoodređenje, inovativnost i toleranciju. 120 učenika i 50 nastavnika iz preko 20 različitih zemalja žive zajedno u dinamičnoj zajednici koja je preplavljena akademskim, umetničkim, praktičnim, sportskim i društvenim mogućnostima. Ecole studenti su izazvani da aktivno otkrivaju i istraju svoje strasti, i da ih dele sa drugima sa drugima.

Kao ESC volonter, imaćeš poziciju „Umetnika u rezidenciji“. Stoga, dobijaš šansu da radiš kao umetnik u Ecole d’Humanite i istovremeno ćeš biti deo Ecole zajednice i preuzeti učešće u životu zajednice u okviru takozvanih „porodica ekole“ (koje se sastoje od 2-3 nastavnika i 4-10
studenti, koji žive i komuniciraju jedni sa drugima pod jednim krovom.

Projekat počinje 01.09.2020 i trajaće 11 meseci.

Više o ovom pozivu možeš pogledati ovde.

Erazmus + volontiranje sa Labesschuel – škola života u Stekbornu

Labesschuel- Škola života je projekat u okviru zajednice Schloss Glarisegg. Labesschuel je sa radom počeo u avgustu 2016. godine sa petnaestoro dece, u 2019. godini su registrovali 37 dece. Postoji vrtić za decu od 4 do 5 godina i postoji program za uzrast od 1. do 9. razreda (od 6 do 16 godina). Ideja dobrodošlice ESC-volontera u projektu potiče od želje da se projekat otvori različitim kulturama za decu i tim, kako bi ih upoznali sa ljudima iz cele Evrope.

Glavna aktivnost volontera ESC-a je podrška i praćenje dece na putu učenja. Kako koriste alternativne metode poučavanja, naučićete puno o neformalnom obrazovanju, na primer rad sa emocijama i telom. Po želji ćete moći da učestvujete u svim različitim časovima. Ako želiš, možeš izabrati da li ćeš raditi više sa malom decom ili ćeš sarađivati sa tinejdžerima.

Projekat počinje 01.08.2020 i trajaće 12 meseci.

Više o ovom pozivu možeš pogledati ovde.

Erazmus + volontiranje sa Heitere Fahne, inkluzivni kulturni centar u Vabernu

Heitere Fahne je alternativni pionirski projekat inkluzivne kulture sa utopijskim duhom. Kolektiv koji se sastoji od otprilike 40 ljudi organizuje koncerte, zabave, pozorišta, festivale i stvara nedeljne kulturne sadržaje u istorijskoj pivari u blizini Berna, kao i drugim urbanim prostorima. Kao osnovni deo koncept, Heitere Fahne uvek spaja svoje kulturne i gastronomske projekte sa socijalnim poreklom i s entuzijazmom se bavi temama kao što su inkluzivnost, migracije i mentalno zdravlje.

Glavni zadatak ESC volontera je podrška timu u konceptu i realizaciji inkluzivnih kulturnih i gastronomskih događaja. Tokom boravka volonter/ka može povećati odgovornost u kuhinji, infrastrukturi, kulturi ili kancelariji, zavisno o veštinama i interesovanjima. U tim aktivnostima, volonter/ka dobija priliku da radi sa različitim ljudima u neformalnom i prijateljskm okruženju i iskusiti i suočiti se sa izazovima sa kojima se suočava pionirski projekat za uključivanje kultura. Tokom sezone radnog kampa on / ona će takođe imati mogućnost realizacije sopstvenih ideja i projekta sa timom – bili oni mali ili veliki.

Projekat počinje 01.09.2020 i trajaće 12 meseci.

Više o ovom pozivu možeš pogledati ovde.

Erazmus + volontiranje sa SCI Švajcarska u Bernu

SCI Švajcarska je deo međunarodne mreže Service Civil International (SCI) koja organizuje volonterske projekte širom sveta koji doprinose miru u širem smislu: socijalna pravda, održivi razvoj, jednakost, solidarnost i nenasilno rešavanje sukoba.

Kao ESC volonter radićeš u kancelariji SCI Švajcarska u Bernu. Tvoji zadaci će uključivati:

 • Pomoć u programu i komunikaciji .
 • Organizacija, promocija i realizacija javnih događaja
 • Pomoć u kontaktiranju novih projektnih partnera u Švajcarskoj, kao i Rusiji i Ukrajini
 • Koordinacija našeg redovnog događaja „Živa biblioteka“ u Bernu
 • Podrška za prikupljanje sredstava
 • Volonterski menadžment (kontakt sa volonterima SCI, mobilizacija volontera, koordinacija i zajedničko organizovanje seminara i obuka)

Uslovi

Imaš između 18-29 godina i da si dostupan/na tokom čitavog trajanja projekta. Delitš SCI vrednosti, motivisan/sana si za rad sa mladima i volonterima iz različitih kultura i želitš da radiš u kancelariji!

Projekat počinje 01.09.2020. i traje 12 meseci.

Više o ovom pozivu možete pogledati ovde.

Erazmus + volontiranje u Švajcarskim planinama

Verein Naturkultur je organizacija za međukulturne razmene mladih u Švajcarskoj i inostranstvu. Razmene uvek imaju interkulturalnu i prirodnu komponentu i cilj je da se postigne upoznavanje prirodnog okruženja lokacije razmene i njenih meštana. Kroz ESC program, želeli bismo da pružimo ljudima da dožive prirodu i kulturu Švajcarskih planina.

Koji su tvoji zadaci? Rad u parku prirode Gantrisch u švajcarskim planinama:

 • poboljšanje živica, šumskih ivica ili korita reka
 • poboljšati stanište bezbrojnih životinja i biljaka
 • pomoć u organizaciji škola i projekata zajedno sa meštanima parka prirode
 • pomoć na stazama za skijanje (zima)
 • izgradnja planinarske i biciklističke staze (leto)
 • pomoć lokalnim poljoprivrednicima
 • Jednom mesečno pomoć pri obnavljanju suvog kamena na planiama

Projekat počinje u septemru ili oktobru 2020 i traje 6 meseci.

Uslovi: Da imaš između 18-30 godina i da si dostupan/na čitavih 6 meseci. Imaš dobro znanje engleskog i idealno nemačkog jezika.

Više o ovom pozivu možete pogledati ovde.

Kako se prijaviti?

Ukoliko želiš da se prijaviš za volontiranje to možeš učiniti tako što ćeš nam poslati motivaciono pismo i CV na vcv.ltv@gmail.com– rok 12.06.2020. do 11:00h

Pre nego što se prijaviš voleli bismo da se upoznamo sa tobom. Kako bi se dogovorili oko vremena upoznavanja potrebno je da nas kontaktiraš. Možeš nam pisati na Instagramu, Fejsbuku, imejlu ili nas možeš kontaktirati putem broja telefona (poziv, sms) na 0631182804. Naše radno vreme je od 10 do 14 časova od utorka do petka.

Ako ti je nešto ostalo nejasno ili imaš neko pitanje uvek smo raspoloženi da odgovorimo.

Ostavite odgovor