Solidarnost u doba korone

­čôúOvo su neki od sajtova, FB grupa i inicijativa koje vam mogu pomo─çi ili kroz koje mo┼żete da pomognete drugima u doba epidemije korona virusa: 

U doba epidemije korona virusa, izazovi ugro┼żenih dru┼ítvenih grupa i individua su postali jo┼í te┼żi. Tako─Ĺe, mnogi ─Źlanovi/ice dru┼ítva koji pre po─Źetka epidemije nisu spadali u kategorije u riziku, danas se suo─Źavaju sa brojinim izazovima.

 1. Lista kol-centara za pru┼żanje pomo─çi gra─Ĺanima – kontakti koje su lokalni ┼átabovi za vandredne situacije namenili gra─Ĺanima. Preko njih mo┼żete tra┼żiti pomo─ç ili se javiti da volontirate:
  https://bit.ly/2QXW04h
 2. Javni poziv za volontiranje:
  https://budivolonter.gov.rs
 3. Obrok za porodicu – grupa povezuje osobe kojima su potrebne namirnice i osobe koje doniraju namirnice ili kuvaju oborke za njih https://www.facebook.com/groups/2521893144753710/
 4. Pijaca Novi Sad – grupa povezuje pija─Źne prodavce sa novosadskih pijaca (koje su trenutno zatvorene) sa kupcima.
  https://www.facebook.com/groups/202440384393678/?fref=nf
 5. Na┼ía sugra─Ĺanka Kristina Ta┼íi ┼íije i besplatno deli maske. Ukoliko vam treba za┼ítitna maska, Kristinu mo┼żete kontaktirati preko fb poruke (Ta┼íi Kristina) ili na br. telefona 066/543-45-26.
 6. Just give… Novi Sad – grupa je namenjena poklanjanju svih stvari koje nam vi┼íe ne trebaju ljudima kojima bi one mogle da koriste. Mogu─çe je nuditi i potra┼żivati stvari
  https://www.facebook.com/groups/1505455439720066/
 7. Besplatno psiholo┼íko savetovali┼íte ÔÇťMentalno zdravlje u doba koroneÔÇŁputem Mesind┼żera Insituta za Javno Zdravlje Vojvodine :
  https://www.facebook.com/festivalmentalnogzdravlja/
 8. Besplatno psihološko savetovalište za studente i studentkinje u organizaciji studenata i profesora psihologije FF u Beogradu https://www.instagram.com/psiholoskapodrskastudentima/
 9. Posao Novi Sad – grupa slu┼żi za razmenu oglasa za posao u Novom Sadu i okolini
  https://www.facebook.com/groups/247783862522564/
 10. PokrivaLice- spontana akcija gra─Ĺanske solidarnosti samoorganizovanih tekstilnih i modnih stvaralaca inicirana pandemijom novog Korona virusa, COVID 19. Cilj ove akcije je volontersko i neprofitno stvaranje pokriva─Źa za lice, odnosno pokrivalica, kako bi se podigla svest o va┼żnosti dru┼ítvenog distanciranja te higijene sopstvenog i tu─Ĺeg lica u jeku virusne pandemije. Ako ┼żelite da donirate tekstil, ili da se pridru┼żite timu za ┼íivenje maski, ili ukoliko radite u zdravstvenoj ustanovi kojoj su maske potrebne, mo┼żete se javiti inicijativi PokrivaLice:
  https://www.facebook.com/pokrivaLICE/
 11. Liceulice – organizacija koja poma┼że marginalizovanim osobama, omogu─çavaju─çi im prodaju magazina ÔÇśLiceuliceÔÇÖ (polovina ostvarenih prihoda od prodaje ostaje prodavcima). Kako su u pitanju uli─Źni prodava─Źi/ice (BG & NS), Liceulice vas poziva da se pretplatite na elektronska izdanja ili na uslugu dostave.
  https://www.liceulice.org/podrska-u-doba-korone/
 12. Donacije.rs – crowdfunding platfroma koja poma┼że individuama, organizacijama i neformalnim grupama da sakupe sredstva za projekte koji odgovaraju na potrebe u lokalnim zajednicama. Trenutno imaju 4 aktivne kampanje koje direktno odgovaraju na izazove nastale usled epidemije.
  https://covid19.donacije.rs/covid19/

­čîĚPodelite ovaj post ako verujte da mo┼że biti koristan drugima.

­čĺíBudite slobodni/e da nam pi┼íite kako biste podelili sa nama jo┼í korisnih infomacija kojima mo┼żemo da obogatimo ovu malu listu ­čÖé

Hvala što ostajete solidarni/e!

Ostavite odgovor