Omladinska razmena „Get up – Crossing Borders“ u Francuskoj od 03. do 10.05.2020.

Nakon prve omladinske razmene u Nemačkoj (2017.) i druge u Srbiji (2018.), u selu Augan (Francuska) će se održati treća po redu omladinska razmena unutar ciklusa Get up – Crossing Borders od 03. do 10. 05. 2020. Ovogodišnjom i poslednjom u ciklusu razmena želimo da omogućimo susret različitih kultura na temu migracija, na raskrsnici istorije, naših teritorija i njihovih politika, sa ciljem da zajedno pronalazimo prostore za lično i kolektivno delovanje.

 Tokom godina, deo izbegličke zajednice je počeo da boravi u francuskim ruralnim sredinama: u ovim prostorima institucije kao i građani/ke su počele da se organizuju kako bi primile pridošlice. Tokom razmene, grupa učesnika/ca će posetiti prihvatni centar za tražioce azila u mestu Guer, radio stanicu Timbre FM i brojne druge lokalne inicijative. Na ovaj način učesnici će imati prilike da upoznaju teritoriju na kojem će se odvijati boravak i razgovarati o snagama i poteškoćama lokalnih zajednica u ruralnim oblastima kao što i o načinama kolektivnog organizovanja i rešenja za trenutne i buduće izazove na tom temu.

Zanima te kako je bilo na prethodnoj omladinskoj razmeni u Nemačkoj i Srbiji? Pročitaj više ovde .

Smeštaj i troškovi: Tokom čitavih 8 dana hrana i smeštaj će biti obezbeđeni.
Troškove putovanja snosi učesnik/ca, dok će se refundacija vršiti nakon razmene. Grupa će imati prilike da se upozna sa kulturom i načinom života  boraveći u kući lokalne organizacije Le Champ Commun„.  Hrana će biti vegetarijanska sa veganskom opcijom, pravljena od strane domaćina kao što i sa strane grupe učesnika, po smenama.

Omladinsku razmenu organizuje Volonterski centar Vojvodine, u saradnji sa Treibhaus e.V. iz Nemačke i Les Petites Graines iz Francuske, uz podršku Nemačko-francuske Kancelarije za Mlade (OFAJ). Za mlade (uzrasta 18-30 godine) iz Srbije ima 6 otvorenih mesta, i  prijavljivanje se vrši slanjem prijavnog formulara na konkursi@volontiraj.rs do 21.03.2020. 

Ostavite odgovor