Poziv za učesnice omladinske razmene „Ujedinjene protiv rodno zasnovanog nasilja“ (8-15. decembar 2018, Bečej, Srbija)

UJEDINJENE PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

omladinska razmena u Bečeju, 8 – 15. decembar 2018.

 

Ovom interkulturalnom razmenom želimo da omogućimo susret žena* i kroz rad na duhu, telu, osećanjima, istražimo individualne i kolektivne strategije za borbu protiv ugnjetavanja i nasilja. Mi nismo žrtve! Hajde da zajedno zamislimo, izmislimo, isprobamo puteve ka osnaživanju. Da zajedno stvorimo prostor gde nas naše razlike i slabosti povezuju isto koliko i naše snage.

Istražimo slobodu!

 

KO MOŽE DA UČESTVUJE?

Ovaj nemešoviti susret otvoren je za žene i osobe iz LBTQI* zajednice, sa ili bez iskustva u aktivizmu/feminizmu/samoodbrani, sa znanjem stranih jezika ili bez. Jedini kriterijum za učešće je iskustvo u vezi sa rodom, dakle iskustvo ugnjetavanja iz svakodnevnog života na osnovu roda, iz pozicije žene ili osobe koja se u društvu percipira kao žena. U slučaju nejasnoća ili pitanja u vezi sa ovom politikom nemeštovitosti, slobodno nas kontaktiraj.

Što se tiče svega ostalog, uslov je imati prebivalište u Francuskoj, Nemačkoj ili Srbiji i po mogućstvu imati manje od 30 godina, ali ovaj poslednji faktor nije isključujući.

 

GDE I KADA SE DEŠAVA?

Od 8. decembra (dolazak) do 15. decembra (odlazak u popodnevnim časovima) u Bečeju, u Srbiji.

 

KOLIKO KOŠTA?

Učešće na ovoj aktivnosti za učesnice iz Srbije je besplatno, projekat pokriva sve troškove smeštaja, vegetarijanske hrane i programa, dok prevoz učesnice organizuju same. Za učesnice iz Francuske i Nemačke, participacija je 100€.

Svakako, ako neke učesnice mogu i žele da daju neki doprinos, to će nam pomoći da pokrijemo učešće onih koje nemaju mogućnost da plate participaciju ili da pokrijemo druge troškove projekta. U pitanju je neprofitni projekat koji organizuju žene zato što im je to bitno, uz podršku organizacija i saradnika.

 

KOJE PARTNERSKE ORGANIZACIJE ORGANIZUJU PROJEKAT? A KO GA FINANSIRA?

Ovaj projekat organizuju organizacije Treibhaus (Nemačka), Peuple et Culture (Francuska) i Volonterski Centar Vojvodine (Srbija). Finansira ga Francusko-nemačka kancelarija za mlade.

 

ŠTA ĆEMO RADITI ZA VREME PROJEKTA?

Spremile smo odličan program koji uključuje aktivnosti vezane za feminističku samoodbranu (radi se o konceptu samoodbrane koja polazi od nas i naših potreba, koja istražuje fizičke, emotivne, mentalne strategije za odbranu od seksističkih i mačističkih napada), radionice pozorišta potlačenih, muzike, plesa, rukotvorina, vreme za otkrivanje okoline i razmenu na temu različitih realnosti osoba koje će biti prisutne. Sve naše metode potiču iz neformalnog obrazovanja, a isplanirale smo i vreme za neformalne trenutke.

 

KAKO SE MOŽE DOĆI I OTIĆI?

Do Bečeja se vrlo lako može doći autobusom iz bilo kod većeg mesta u blizini (npr. Beograda, Novog Sada, Subotice…).

Kada budemo imali pregled mesta i vremena dolaska svih učesnica, poslaćemo detaljne informacije o vremenu i mestu nalaženja.

 

ŽELIM DA SE PRIJAVIM/TREBA MI VIŠE INFORMACIJA:

Prijavni formular možeš naći na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrhIfvjIjwuJux58GPEimcNruXT-mBRaL7i46C3HSbbe35wQ/viewform?c=0&w=1

Za više informacija možeš nas kontaktirati na office@volontiraj.rs.

 

Prijave su otvorene dok sva mesta ne budu popunjena.

Ostavite odgovor