Studijska poseta Sloveniji

Prošle nedelje smo obavili studijsku posetu Sloveniji, tačnije organizaciji Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPDNM)  ili The Association for Developing Voluntary Work iz Novog Mesta.

Cilj posete je bilo upoznavanje partnerskih organizacija i buduće EVS volonterke Volonterskog centra Vojvodine sa predstojećim volonterskim angažmanom tokom godinu dana boravka u ovom divnom gradiću.  Novo Mesto možda ima svega 25 hiljada stanovnika, ali svakako sadrži sve ono što jedan grad čini zanimljivim za mlade: srednje škole, fakultete, studenstke domove,  sportske centre, dom kulture, pozorište, bioskope, tržne centre, rečnu plažu itd.  Pored  toga, ovo je divan gradić opasan rekom Krkom, sa planinskom klimom  i ljubaznim žiteljima i žiteljkama.

DRPDNM je nevladina, volonterska, neprofitna i humanitarna organizacija. Njihova misija je da doprinose stvaranju kohezivnog društva kroz integraciju društveno marginalizovanih grupa stvaranjem uslova za podizanje kvaliteta života kod dece i adolescenata kroz promovisanje solidarnosti, tolerancije i interkulturalnog dijaloga, razvoj i širenje volonterskog rada (posebno u oblastima socijalne zaštite i kulture) i razvijanjem partnerstava unutar civilnog društva.

Organizacija ima sistemsku podršku od strane Ministarstva za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport i Ministarstva za javno pravo.
Njihov dugogodišnji program “KULTEGRACIJA” je fenomenalan, a za potrebe ovog programa, imaju na raspolaganju veliku kuću koja zapravo predstavlja dnevni centar za decu, mlade ali i odrasle.


Osim ovog velikog dnevnog centra, postoje i tri manja u romskim naseljima i to za predškolski uzrast, kako bi bili bliži ciljnoj grupi. A ciljna grupa su, osim romske, i deca koja su se  sa roditeljima doselila u Novo Mesto iz Albanije, Srbije, Bosne i Crne gore. Cilj projekta “KULTEGRACIJA” je učenje slovenačkog jezika i inkluzija dece , mladih i odraslih. Dnevni centar za decu radi svakim danom od 14- 18h, nakon škole. U kući postoje pravila koja se poštuju: bez telefona, ružnih reči i fizičkog nasilja, jer neguju se poštovanje, ljubaznost, prijateljstvo, smeh i učenje.

Program je podeljen u tri segmenta: pomaganje deci sa školskom zadaćom, različite radionice i slobodno vreme/igra. Za roditelje kojima je potrebno učenje slovenačkog jezika, organizuju se radionice u toku prepodneva.  Centar je opremljen učionicama, bibliotekom, računarskom opremom, pametnim tablama, prostorijama sa bilijarskim stolom, stonim fudbalom i ormarićem sa društvenim igrama.

 

 

 

 

 

 

 

 

Radionice koje se organizuju za decu školskog uzrasta i mlade su različite: jezičke i kuvarske radionice, prva pomoć, seksualno obrazovanje, lična higijena i zdravi načini ishrane, pravljenje prirodne kozmetike, radionice na temu rešavanja konfikata, časovi plesa (folklor i hip hop) itd.

 

Centar organizuje za decu odlaske  u škole plivanja, jahanja, skijanja i  slobodnog penjanja. Takođe, svake godine imaju tematske mesece kada se recimo upoznavaju sa različitim profesijama. Tada im u goste dolaze frizeri, vatrogasci, doktori, policajci sa radnim psima itd.

Volonteri koji su do sada bili uključeni u rad organizacije  DRPD iz Novog Mesta preko Evropskog Volonterskog Servisa su bili više nego zadovoljni. Projekat “KULTEGRACIJA” je sam po sebi odličan, kolektiv sjajan a volonteri imaju slobodu da sami osmišljavaju i organizuju radionice i rad sa decom. Naravno, uz podršku zaposlenih. 🙂

Nadamo se da će buduća EVS volonterska Katarina takođe biti zadovoljna, koliko je sada već uzbuđena oko odlaska u Novo Mesto na godinu dana.
Čekamo njene utiske… I zahvaljujemo se divnoj Andreji i celokupnoj DRPD ekipi na gostoprimstvu.

Najboljše želje vsem! 😉

 

 

Ostavite odgovor