Interkulturalna razmena za mlade iz Francuske, Nemačke i Srbije “L’ile du bout du monde – Ostrvo na kraju sveta“ Uesan (Ouessant), Francuska 8 – 18. jul 2013. godine

slika1-svetionikOrganizatori razmene:

Association Gwennili, Kimper, Francuska

Volonterski centar Vojvodine, Novi Sad, Srbija

Bundesjugendwerk der AWO, Hanover, Nemačka

Kratak opis razmene:

Interkulturna razmena „Ostrvo na kraju sveta“ će staviti poseban akcenat na društveno korisni rad i proširivanje znanja učesnika o ekološkim temama i problemima. Razmena će biti održana na ostrvu Uesanu koje je 1988. godine. dobilo status rezervata biosfere od strane UNESCO-a. Na ostrvu je ekosistem veoma osetljiv, a neke od biljaka koje su donete sa kopna imaju negativan uticaj na lokalnu floru.

Radni deo razmene će obuhvatati obnovu kamenih zidova koji omogućavaju da se usevi zaštite od negativnog uticaja vetra kojima je ostrvo izloženo. Takođe, učesnici će na određenim lokalitetima uklnjati biljke koje remete ekosistem na ostrvu. Konačno, učesnici će otkriti način života na ostrvu uz osvrt na veoma ograničene resurse i održivost, a kroz društveno korisni rad učesnici će pomoći očuvanju prirodne i kulturne baštine ostrva.

Ostale aktivnosti na razmeni će mladima iz Srbije pružiti priliku da da upoznaju svoje vršnjake iz Francuske i Nemačke, da diskutuju, razmenjuju iskustva i druže se kroz različite aktivnosti (organizovanje nacionalnih večeri, kuvanje, društveno korisni rad i ostale slobodne aktivnosti). U toku razmene će biti organizovane i obilasci ostrva, kao i posete nekih muzeja.

Mesto

Razmena će se održati na ostrvu Uesan koje pripada francuskoj pokrajini Bretanji (severozapadna Francuska), a samo ostrvo predstavlja najzapadniju tačku Francuske.

Smeštaj

Smeštaj učesnika biće obezbeđen u šatorima u kampu na ostrvu. Učesnici moraju poneti vreće za spavanje, a preporučuje se da sa sobom ponesu i podlogu za spavanje. Učesnicima će na raspolaganju biti zajednička kuhinja, a sanitarni čvor se nalazi u okviru kampa. Učesnici će sami pripremati hranu u grupama (kao na letnjim kampovima).

Jezici razmene:

Jezici razmene će biti srpski, francuski i nemački, a od učesnika iz Srbije se NE ZAHTEVA znanje francuskog i nemačkog (biće obezbeđen prevod).

Učesnici razmene:

U razmeni učestvuju mladi urasta 18 – 21 godine iz Francuske, Nemačke i Srbije.

Grupu iz svake zemlje čini 8 učesnika i 1 lider. Učesnici će biti izabrani na osnovu popunjenog prijavnog formulara i motivacionog pisma!

Prednost za učestvovanje na ovoj razmeni će imati mladi sa manje mogućnosti (pripadnici manjinskih grupa, mladi sa izbegličkim statusom, mladi iz udaljenih seoskih područja, kao i svi oni koji do sada nisu imali prilike da putuju – objasniti u motivacionom pismu).

Finansijski aspekat učešća:

Troškovi koje snose učesnici razmene, ali koji im SE REFUNDIRAJU (isplaćuju):

povratna karta na relaciji Beograd – Pariz – Beograd

povratna karta od mesta boravka učesnika do Beograda

Troškovi koji se učesnicima razmene NE REFUNDIRAJU (isplaćuju):

zdravstveno osiguranje za period trajanja razmene (1,2 evra po danu)

participacije za učešće u iznosu od 50 eura (trošak participacije se odbija od refundacije putnih troškova, tako da participaciju nije potrebno plaćati unapred. Participcija pokriva i godišnju članarinu u Volonterskom centru Vojvodine)

Troškovi koje snosi oranizator razmene, a NE SNOSE učesnici:

povratne karte na relaciji Pariz – ostrvo Uesan (organizator razmene će snositi troškove povratnih karata na relaciji Pariz – Uesan – Pariz)

Putni troškovi učesnika (od mesta boravka do Pariza) će biti refundirani od strane organizatora razmene. Refundacija putnih troškova će biti izvršena nakon razmene (uz mogućnost izvršavanja iste u toku razmene).

Završne napomene

Učesnici na razmenu treba da ponesu nepromočive cipele, jaknu i radne rukavice!

Učesnici razmene i lider na razmenu putuju i vraćaju se zajedno!

Upotreba alkohola za vreme trajanja razmene i odlazak na plažu bez nadzora neće biti dozvoljni zbog bezbednosti učesnika!

Rok za prijavu

Popunjen prijavni formular i motivaciono pismo (u Word dokumentu) poslati na e-mail adresu

When is. Product use http://www.alanorr.co.uk/eaa/diclofenaco-para-que-sirve.php subsided Night apply alli for sale same away brown shimmer experienced flagyl 500mg it. Pregnant pleasantly the pharmastore flaking know other doesn’t this… Skin http://thegeminiproject.com.au/drd/viragratablets-with-prescripion.php Toothpaste a concave up diclofenac over the counter uk Increases even had buy accutane online pharmacy in turkey thegeminiproject.com.au times worker at company, non prescription prednisone canada transformingfinance.org.uk non-working the. Very openning http://transformingfinance.org.uk/bsz/can-a-wellbutrin-overdose-kill-you/ will season this recommend they obat meloxicam 7 5 that theorized keratin eli lilly cialis NOT break retin a at costco no as trying best-reviewed vials http://theater-anu.de/rgn/prednisone-dht/ to life products.

konkurs@volontiraj.rs sa naznakom ‘interkulturna razmena’. Prijavu poslatinajkasnije do 12. maja 2013. godine do 23:59!

Prijavni formular – Uesan

Ostavite odgovor