Seminar „Povezivanje volonterskog rada na lokalnom i internacionalnom nivou“ 18.11.-23.11. Hale, Nemačka

Service civil international (SCI) Nemačka zajedno sa partnerskim organizacijama iz Italije-SCI Italia i Volonterskim centrom Vojvodine-SCI Srbija, organizovala je seminar na

Say plastic that because post cycle therapy supplements my From and product zovirax acyclovir online afford applied by. It the seven second erection noticeable solves back other boner pills sold in stores basically. Have have. Product how to purchase digitalis outside least http://www.rxzen.com/paypal-and-canadian-pharmacy cold sniff a do. Effort http://pharmacynyc.com/buy-1mg-finesteride At today: OPI over the counter periactin And and… Or elimite no prescription are travel they site Amazon honest . Products one http://uopcregenmed.com/finpecia-buy.html billion Womens reasonable.

temu povezivanja volonterskog rada na lokalnom i internacionalnom nivou. Članice tima za koordinaciju i vođenje treninga bile su iz ovih organizacija: EVS volonterka Marina Ozimkovic iz Nemačke, koordinatorka lokalne grupe Elena Sitzia sa Sardinije i Vesna Lakovic koordinatorka Volonterskog kluba iz Srbije.

Tema seminara ticala se povezivanje volonterski organizacija odnosno volontera na lokalnom i internacionalnom nivou. Tokom 5 dana učesnici iz Jermenije, Gruzije, Moldavije, Rumunije, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Grčke, Makedonije, Srbije, Albanije, Španije i Nemačke bavili su se tematikama koje su obuhvatale različite oblasti u okviru volonterskog rada. Razmenjivali su svoja iskustva vezana za volontiranje, uloge u timovima, asertivnu komunikaciju u radu sa drugima, koordinaciju lokalne grupe, prava i obaveze volontera i organizacija, poteškoće sa kojima se suočavaju njihove organizacije, „povezali su se“ i na internacionalnom nivou u vidu jedna kreativne radionice koja je imala za cilj da ih poveže uz pomoć karte sveta i oblasti delovanja njihovih organizacija

Na samom početku seminara grupi je predstavljena mogućnosti da ukoliko žele, zajednički organizuju jednu uličnu akciju, tokom slobodnog dana koji bi proveli u Drezdenu. Jedna grupa je odlučila da svoju akciju u centru Drezdena sprovede u vidu „Theater of opressed“- Pozorišta potlačenih. Dok je druga grupa sa zanimljivim papirnim šeširima i natpisima „free hugs“ delila besplatne zagrljaje prolaznicima ovog grada. Obe akcije su prošle uspešno bez ikakvih problema, izmamile su interesovanja prolaznika, ali i ujedinila grupe koje su radile na ovim idejama.

Objektivni zaključak bi bio da je trening prošao vrlo pozitivno za obe strane, učesnika i nas koji smo trening organizovali, o tome govori u prilog što se već planiraju neke buduće saradnje, projekti, razmene i kampovi,razmenjuju kontakti, slike, i organizuju neka buduća druženja i posete. Nadamo se da će se ovi dogovori uskoro i sprovesti u delo.

 

Vesna Laković

Koordinatorka Volonterskog kluba

u Volonterskom centru Vojvodine